menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

USConcert ontvangt Koninklijke Erepenning

Het USConcert heeft bij de afsluiting van haar tweehonderdjarig lustrum op 24 januari in Het Concertgebouw de Koninklijke Erepenning in ontvangst mogen nemen uit de handen van loco-burgemeester Eva Oosters. Lees hieronder haar speech:

Dames en heren,

Het is best bijzonder om hier in Amsterdam te mogen staan, als loco-burgemeester van het prachtige Utrecht.

Maar dat ik hier sta, laat meteen zien wat een fantastische ambassadeurs wij al 200 jaar in huis hebben: het Utrechts Studenten Concert. Jullie nemen Utrecht al 200 jaar overal mee naartoe. Stelt u zich het jaar 1823 even voor. Napoleon – u weet wel, van de film van Ridley Scott – was net twee jaar daarvoor overleden. De componist Beethoven was bezig om zijn 9e en laatste symfonie af te ronden. Het ging een paar maanden later, in mei 1824, in première. We kennen een stukje ervan nu als het volkslied van Europa. ‘De ode aan de vreugde’. De stad Utrecht – die overigens ouder is dan Amsterdam, dat moet ik hier toch even gezegd hebben – werd dat jaar uitgebreid met vier kleine plattelandsgemeenten: Abstede, Catharijne, Lauwerecht en Tolsteeg.

En in die omgeving groeiende stad klonk voor het eerst de muziek van het Utrechts Studenten Concert. Muziek die al twee eeuwen doet wat Beethoven componeerde: een ode brengen aan de kracht van muziek. Aan de emotie en de verwondering die muziek ons geeft. En ik ben dan ook heel trots op die traditie. Ik probeer me voor te stellen hoeveel muzikanten er in die 200 jaar hebben gespeeld… Dat moeten er duizenden geweest zijn.

Of hoeveel mensen er in die 200 jaar – net als wij vanavond – door jullie muziek zijn geraakt. Dat moeten er nóg meer zijn geweest. Bijzonder is ook jullie veelzijdigheid. Jullie speelden Beethoven, Verdi en Wagner – en vorig jaar een prachtige opera van John Adams. Maar ook voor Spinvis en de Amerikaanse jongensband Hanson – wie kent ze nog? – draaien jullie je hand niet om. Die veelzijdigheid laten jullie ook zien in het buitenland. Jullie reisden half Europa af op tournee, staken de Middellandse Zee over naar Marokko – en vanavond spelen jullie zelfs in Amsterdam! Overal waar jullie spelen, zoeken jullie ook bijzondere doelgroepen op. Daklozen, ouderen, mensen in het ziekenhuis – of zelfs mensen in de allerlaatste fase van hun leven, in een hospice. Jullie hebben niet alleen een groot hart voor muziek, maar ook voor mensen. Of, zoals jullie zelf graag zeggen: ‘Daar is alleen het USConcert gek genoeg voor.’ Bij deze lofzang mag ik een belangrijk lid niet vergeten. Want naast dit tweede eeuwfeest vieren jullie dit jaar ook de 90e verjaardag van jullie onmisbare en inspirerende beschermheer. Ik heb strikte instructies gekregen om het géén mascotte te noemen, dus dat zal ik zeker niet doen! Maar laten we eerlijk zijn: wat zou USConcert zijn zonder de aanwezigheid van Het Haas, die al sinds een koude winteravond in 1933 waakt over jullie.

Beste muzikanten, dames en heren,

Toen jullie in 1823 voor het eerst optraden, maakte dat grote indruk in de stad. Ik citeer uit de almanak van het Utrechts Studenten Corps: “Zelf werden de leden van het Concert naderhand … door de gulle vriendelijkheid van eenige Burgers en Officieren in deze Stad op een prachtig Bal onthaald.” Het kan niet anders of de mensen hebben ervan genoten. Wat dat betreft is er in 200 jaar gelukkig niet veel veranderd. Ik moet jullie helaas vertellen dat er dit jaar géén bal wordt aangeboden. Maar ik sta hier wel met iets anders. Een heel waardevol cadeau. Het is de letterlijke bekroning van 200 jaar USConcert. Zoals jullie weten, krijgen mensen die iets bijzonders doen voor de samenleving, een lintje. Maar voor verenigingen, stichtingen of instellingen is er een andere onderscheiding. En dat is de Koninklijke Erepenning. Ik vind het een grote eer om die aan jullie te mogen overhandigen. Het is een heel bijzonder ereteken en een blijk van grote waardering van de Koning voor jullie verdiensten. Het is de kroon op 200 jaar Utrechts Studenten Concert. En tegelijk is het een aanmoediging om onze prachtige stad ook de komende 200 jaar te blijven verrijken met jullie talent en jullie prachtige muziek. En natuurlijk delen we jullie talent ook de komende 200 jaar graag met Amsterdam, met Nederland en met de rest van de wereld. Namens het hele gemeentebestuur en de hele stad Utrecht: van harte gefeliciteerd!

Wilt u de speech met eigen oren horen? Dat kan hier