menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Terugblik najaar 2020

Het is alweer ruim drie maanden geleden dat wij elkaar fysiek gezien hebben. We missen elkaar en het samen musiceren ontzettend. Helaas hebben we afgelopen project niet met een spetterend concert in uitverkocht Tivoli afgesloten, maar dat wil niet zeggen dat we niet van het repetitieproces hebben genoten. Misschien hebben we juist éxtra van de repetities genoten omdat we wisten dat elke de laatste kon zijn. We hebben met ontzettend veel plezier gerepeteerd en steeds ons best gedaan om het maximale uit de maatregelen te halen. Zo hebben we in groepen én op verschillende locaties gerepeteerd. Elke keer zag je andere mensen en werden het door de afwisseling alsnog erg leerzame repetities.

Om dit allemaal goed te laten verlopen hadden we naast Bas Pollard nog een dirigent voor de extra locatie nodig, we dachten toen direct aan oud-USC-lid David de Goede. Hij heeft ons heel goed en met veel nieuwe inzichten geholpen. Wij zijn in ieder geval ontzettend blij met zijn inzet eind afgelopen jaar. We vragen hem ook nog wat hij ervan vond:

Hoe kijk je terug op de repetities met het USC?

Met groot genoegen en plezier! Het waren ontzettend leerzame momenten voor mij, deze alternatieve en diverse repetities. Daarnaast is het een groot geluk om met dit orkest, wat ik al lang ken en waar ik al vaak in heb meegespeeld, te mogen repeteren: een droom die ik al lang koesterde en die dan nu dit najaar eindelijk werd vervuld!

Waren er wel eens dingen bij jezelf of bij het orkest waar je tegenaan liep?

Je mist natuurlijk een groot gedeelte van het orkest tijdens de repetities van het afgelopen najaar. Dat is een groot sociaal én muzikaal gemis. Het liefste wil je natuurlijk met zijn allen een stuk realiseren en voor én met elkaar spelen.

Denk je dat repeteren in Corona-tijd misschien zelfs iets positiefs heeft opgeleverd?

‘Absoluut! Ik ben ervan overtuigd dat de musici door zowel de onderlinge afstand in het orkest als door het vele ensemblespel in de aangepaste repetities met meer durf en initiatief hebben leren spelen.’

Wat zou je orkesten willen meegeven als de repetities weer mogen beginnen?

‘Ga naar de mensen toe! Laten we zo snel mogelijk en zo veel mogelijk spelen voor zo veel mogelijk mensen! Laten we als orkest, als muzikanten ons gezicht en onze kracht zien aan de wereld en wat wij voor iedereen kunnen betekenen!’

David de Goede

Laten we deze inspirerende woorden meenemen en inzetten zo gauw we elkaar weer mogen zien. Hopelijk tot snel allemaal!