menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Het Haas

Het Haas is in 1933 de beschermheer van het Utrechtsch Studenten Concert geworden. Het is bij ieder concert en iedere algemene ledenvergadering aanwezig. Hets aanwezigheid is altijd een grote bron van inspiratie voor de orkestleden. Ook kan Het mentaal tot grote steun zijn voor het zittende bestuur. Dit resulteert dan ook vaak tot een diepe en langdurige band tussen Het en (oud)bestuursleden.

Het zittende bestuur dient zorg te dragen voor Hets welzijn. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, blijkt uit het feit dat Het nogal eens het Hazenpad kiest en zich dan voor enige tijd onderdak verschaft bij een van de honorair bestuursleden (oud-bestuursleden die als honorair zijn ge├»nstalleerd). Het schrijft dan middels de honorairen een brief naar het bestuur over Het’s onvrede met de gang van zaken.

Bij het aftreden geeft ieder bestuur Het een cadeautje. Zo heeft Het inmiddels een uitgebreide garderobe en staat Het op een rood fluwelen kussen op een speciaal voor Het vervaardigde zuil. Het Haas is niet meer weg te denken uit het Utrechtsch Studenten Concert!

De geschiedenis van Het Haas

Een avond, begin februari 1933. Het ijskoude centrum van Utrecht is akelig stil. Echter, in een kamer aan de Zadelstraat 38bis, waarin het schemerlicht van enkele kaarsen de grenzen van het waarneembare bepaalt, wordt een traditie geboren. We zijn op bezoek bij de heer Fesevur, voorzitter van de Commissie tot Bestuur van het Utrechtsch Studenten Concert, een functie met veel aanzien binnen het Utrechtsch Studenten Corps.

Het is enkele dagen voordat de heer Fesevur zelf zal soleren met zijn orkest in het vioolconcert in E-dur van Bach. De laatste zaken met het bestuur worden in een “vergadering” doorgesproken. Diep in de nacht is de sfeer jolig genoeg om een paashaas, waarvan de chocolade-eitjes in zijn buik al lang zijn opgegeten en die al enkele malen van driehoog op de straat is beland en weer is opgeraapt, te vereren met de titel “Het Haas, Beschermdier van het USConcert”. Eentje, die al snel wordt omgedoopt tot Beschermheer.