menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Dirigent

In 1997 werd Bas Pollard verwelkomd als vaste dirigent bij het USConcert, en gaat dus al vele jaren mee. Muziek zit in zijn bloed. Zijn vader, Brian Pollard, was jarenlang solofagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest en zijn moeder was pianiste. Bas studeerde eerst hoorn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nu doceert Bas zelf ook kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam, dirigeert hij het Noord-Hollands Jeugdorkest en het CREA-orkest en staat hij regelmatig als assistent-dirigent voor het orkest van De Nederlandse Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Onlangs gaf hij een nieuwe dimensie aan zijn carrière door bij het succesvolle televisieprogramma Maestro bekende Nederlanders te coachen en de eerste beginselen van het dirigeren bij te brengen.

Bas vindt het USConcert “een orkest waar musici veel willen, veel kunnen en veel doen. Het werken met studenten heeft als voordeel dat zij zich nog ontwikkelen.” Maar het orkest kan ook niet zonder dirigent Bas Pollard. Met zijn bevlogenheid inspireert hij de orkestleden om meer uit zichzelf te halen. De ervaren orkestleden zijn niet meer verbaasd als ineens het licht tijdens de repetitie uitgaat en ieder zijn eigen partijen uit zijn hoofd moet spelen (of zingen). Ook zijn beeldende uitspraken zijn legendarisch en in de bladmuziek van sommige orkestleden worden dan ook olifanten of bananen getekend om de juiste toon aan de muziek te geven. Bas Pollard zorgt op zijn unieke manier dat de energie uit het orkest loskomt en dat de energie van meer dan negentig man samenkomt in één klank.

In het verleden stonden onder andere Camille Saint-Saëns, Marien van Staalen, Willem van Otterloo en Bruno de Greeve voor het USConcert. Onder Bruno de Greeve onderging het orkest veel verandering. Zo bestond het orkest in 1977 uit slechts vijftig orkestleden, opende Vredenburg in 1979, brak het orkest in 1981 met het Corps en was er in 1986 de eerste buitenlandse tournee. Zaken die tegenwoordig heel anders zijn.