menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Even voorstellen

We hebben dit najaar bij de strijkers maar liefst drie nieuwe aanvoerders mogen verwelkomen en ook de concertmeester is nieuw! Hoewel ze allemaal al een tijdje in het orkest zitten is het toch tijd ze voor te stellen en te horen wat ze vinden van hun nieuwe plek. Hieronder de intervieuws

Altviool

 1. Stel jezelf eens voor!
  Hallo hallo 🙂 Ik ben Anne, 23 jaar en ik studeer sinds dit jaar de PABO om basisschool juf te worden!
 2. Hoelang speel je al altviool?
  Ik ben 16 jaar geleden (man, ik ben echt oud!) begonnen met vioolspelen, omdat mijn moeder ook viool speelt, maar na vijf jaar vioolles kreeg ik een keer altviool in mijn handen en toen ben ik gelijk overgestapt; altviool vond ik veel mooier!
 3. Wie is jouw grote idool?
  Ik ben best wel fan van Oene van Geel. Hij is geen klassieke altviolist. Hij speelt voornamelijk jazz muziek en hij heeft mij een heel andere kant van de alt laten zien!
 4. Wat zou je spelen als je geen altviool had gespeeld?
  Ik zou wel contrabas willen spelen en dan in klezmerbandjes 🙂
 5. Waarom wilde je aanvoerder worden van het USConcert?
  Ik ben heel lang altaanvoerder geweest in mijn jeugdorkest en dat vond ik heel erg leuk. De altsectie is namelijk by far de leukste sectie uit het orkest, dus die aanvoeren is helemaal een feestje! Na vijf jaar USC als tuttispeler, had ik zin om een nieuwe plek uit te proberen en ik vind het echt heel erg leuk 🙂
 6. Wat is het leukste aan het Utrechtsch Studenten Concert?
  Het leukste van het USC… Je bent vanaf dag 1 welkom in het USC en je hebt na een paar weken al niet meer het gevoel alsof je een nieuw lid bent – dat vind ik bijzonder aan het USC. Mooi muziek maken staat centraal, maar wat eigenlijk belangrijker is, is dat we dat ‘samen’ doen. Het is gewoon een hele fijne groep mensen, het USC.
 7. Bij welk deel van de Alpensinfonie gaat jouw hart sneller kloppen?
  Ehh.. pagina 6 bovenaan, de eerste twee regels. Ik weet even niet welk cijfer dat is, maar daar zit een heerlijke altmelodie!
 8. Wat is de leukste altvioolgrap die je kent?
  Haha, ik heb van mijn oude altviooldocente een keer een heel oud boekje met allemaal altengrappen gekregen 😉 De meest toepasselijke (voor mij in ieder geval!) vind ik:
  “Hoe zorg je ervoor dat een altviolist met vibrato speelt? – Zet solo boven zijn partij.” (Ik shake helemaal zodra er solo staat..)

Tweede viool

 1. Stel jezelf eens voor!
  Hoi! Ik ben Jeanette, 26 jaar oud en dit wordt alweer mijn 6e jaar als USC’er. Ik werk in het UMC Utrecht als verpleegkundige en daarnaast doe ik een master Zorgmanagement en geniet ik van het eeuwige studentenleven. Behalve een viool houd ik ook graag een hockeystick in m’n handen, zit ik graag op een racefiets, in een zeilboot en sta ik graag op een windsurfplank en op ski’s. Ik ben trouwens ook altijd wakker te maken voor een borrel met USC’ers.
 2. Hoelang speel je al viool?
  Ik speel sinds mijn achtste viool, dus dat is dan inmiddels al 18 jaar. Toen het jongste USC-lid werd geboren, stond ik al lekker te zagen haha.
 3. Wie is jouw grote idool?
  DJ Ötzi, lekker après-skiën met Anton aus Tirol! Ik ben groot fan van wintersport en Anton mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.
 4. Wat zou je spelen als je geen viool had gespeeld?
  Ik wilde eigenlijk altijd piano spelen, maar mijn oma speelde viool en van het één kwam het ander. Ik zou nog steeds wel graag piano willen spelen, of cello. Maar eigenlijk ook trompet. Er zijn gewoon teveel leuke dingen haha. Ik wil trouwens later wel een piano in m’n huis, dus ik ben van plan pianolessen te nemen als ik klaar ben met studeren.
 5. Waarom wilde je aanvoerder worden van het USConcert?
  Ik vind 2 dingen heel belangrijk, namelijk plezier hebben in het spelen én zo mooi mogelijk spelen. Ik denk dat die 2 dingen heel goed samengaan: hoe beter je de muziek kent en kunt spelen, hoe meer plezier je erin krijgt. Ik vind het heel leuk om me hier als aanvoerster mee bezig te houden en hier een goede balans in te vinden. Ik zit in veel commissies en heb een bestuursjaar gedaan bij het USC, ik vind het heel leuk om me nu wat meer bezig te houden met het muzikale gedeelte. Een leuke bijkomstigheid is dat m’n zusje cello-aanvoerster is, dus we zitten nu bijna naast elkaar, wat heel gezellig is 😊 Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit om als tweede violengroep een mooie bijdrage te leveren aan het USC!
 6. Wat is het leukste aan het Utrechtsch Studenten Concert?
  Muziek maken met zoveel mooie mensen! Veel van m’n vrienden spelen in het USC, het is echt genieten om met je vrienden zulke mooie muziek te maken. Daarnaast doen we ook nog veel andere leuke dingen zoals zeilen, survivalruns, voetballen en borrelen waardoor het USC een hecht orkest is met een hele goede sfeer.
 7. Bij welk deel van de Alpensinfonie gaat jouw hart sneller kloppen?
  Oeh moeilijke vraag, want ik vind de hele symfonie echt fantastisch. Ik ben sowieso diehard Alpenfan, dus alleen al van de titel gaat m’n hart sneller kloppen. Als ik wat moet noemen dan zeg ik ‘Eintritt in den Wald’, ‘Auf dem Gipfel’, ‘Sonnenuntergang’ en ‘Ausklang’. Maar sowieso wordt het van begin tot eind genieten!
 8. Hoe zou jij de 2de violen in 1 woord omschrijven?
  Berggeiten: geen berg is te hoog voor deze klasbakken!

Contrabas

 1. Stel jezelf eens voor!
  Hee daar! Ik ben Roos en ik ben de contrabasaanvoerder! Ik ben 22 jaar en ik ben aan het sparen voor mijn grote reis in april
 2. Hoelang speel je al contrabas?
  Ik heb van mijn 7e tot 11e cello gespeeld en sindsdien speel ik contrabas! Ik ben de 4e bassist in de familie dus je kan wel zeggen dat het in de familie zit 🙂
 3. Wie is jouw grote idool?
  Ik denk Adam Ben Ezra. Hij komt uit Israël en maakt allerlei soorten muziek op de bas. Van Flamenco naar Arabisch getint tot popnummers! Omdat ik half Iraans ben voel ik me dus wel met hem verbonden 🙂
 4. Wat zou je spelen als je geen contrabas had gespeeld?
  Ik zou heel graag hoorn willen leren spelen. Het heeft zo’n warme romantische klank (net als een bas) en bij grote symfonieën vind het zo gaaf als er een hoornsolo is en je die hoorn formatie ziet shinen, prachtig!
 5. Waarom wilde je aanvoerder worden van het USConcert?
  Ik hou van aanvoerder zijn. Leuk om te leiden en als aanvoerder ga je nog dieper in op de muziek, dat vind ik ook heerlijk. Ook zijn alle strijkersaanvoerders vrouwen, ook iets om trots op te zijn!
 6. Wat is het leukste aan het Utrechtsch Studenten Concert?
  Het leukste aan het USC vind ik dat je lekker jezelf kan zijn en dat gaccepteerd wordt. Er zitten best wel veel verschillende types in het orkest maar iedereen is in iedereen geïnteresseerd en het geeft een hele ontspannende sfeer!
 7. Bij welk deel van de Alpensinfonie gaat jouw hart sneller kloppen?
  In het begin wanneer wij de melodie hebben is heel fijn, want bassisten hebben nooit zo vaak de melodie! Maar sowieso zitten in de Alpensymfonie veel knal stukjes waar we lekker kunnen raggen, dat vinden bassisten leuk. Stiekem zijn we namelijk allemaal wildebeesten 🙂
 8. Wat is de leukste bas/orkestgrap die je kent?
  Bassisten vinden het meestal leuker om altvioolgrappen te maken, maar als het dan toch moet zal ik er eentje noemen die waarschijnlijk niet veel mensen begrijpen: ‘maar moet het nou harder of zachter?’

Concertmeester

 1. Stel jezelf nog eens voor!
  Ik ben Myrthe, 21 jaar en ik studeer klassiek viool aan het conservatorium in Utrecht.
 2. Waarom wilde je concertmeester worden van het USConcert?
  Ik heb het afgelopen jaar enórm genoten van het aanvoeren van de tweede viool sectie, het was een fantastische, leerzame ervaring. Maar toen de concertmeester plek vrij kwam, begon het toch bij mij te kriebelen. Ik had heel veel zin om een grotere uitdaging aan te gaan, meer verantwoordelijkheid te krijgen en natuurlijk de hand van Bas te schudden 😉
 3. Wat is voor jou het grote verschil tussen aanvoerder van de 2de violen en concertmeester?
  Ik ervaar het verschil in de mate waarin ik nu betrokken ben met het orkest, ik heb bij alle nieuwe audities gezeten en hierdoor voel ik me verbonden met het gehele orkest in plaats van alleen “mijn” sectie. Sowieso probeer ik me te verbinden met álle secties en álle onderlinge personen. Ik ervaar dat bijvoorbeeld met het stemmen, dat ik iedere strijker even kan aankijken terwijl ik de A geef. Maar goed, ik ben pas net begonnen en ik ben heel benieuwd wat voor dingen ik allemaal tegen zal komen!
 4. Wat is het leukste aan het Utrechtsch Studenten Concert?
  Familie! Het klinkt té cliché, maar dit is wel het eerste woord dat in me opkomt. Ik hou echt van elke persoon daar! Het zit hem in de kleine dingen: dat mensen naar je glimlachen in de gang, dat je bij iedereen welkom bent om even mee te babbelen, dat we oprecht om elkaar geven. Als we met die basis muziek maken, gaat mijn hart open en kan ik alleen maar genieten!
 5. Bij welk deel van de Alpensinfonie gaat jouw hart sneller kloppen?
  Cijfer 129! De zon gaat onder en de violen spelen het thema van de zonsopkomst, maar compleet anders getoonzet: letterlijk in een ander licht! (En het wordt alleen maar mooier tot het einde)
 6. Hoe zou jij de 1de violen in 1 woord omschrijven?
  Diva’s?