Najaarsconcert in Nijmegen (Boskapel)

7 december 20:15

€ 16,-

Dit najaar speelt het USConcert Kossuth, van Béla Bartók, en de Vierde symfonie van Shostakovich.

Kossuth, geschreven in 1903, is een symfonisch gedicht dat geïnspireerd is door de gelijknamige Hongaar Lajos Kossuth; een politicus uit de 19e eeuw die heeft gestreden voor democratie en vrijheid voor allen, in een tijd dat dat niet vanzelfsprekend was. De Hongaarse invloed is onmiskenbaar verwerkt in het stuk; elementen van Franz Liszt's compositiestijl passeren de revue.
Kossuth is een prachtig verhalend werk met de muzikale en programmatische drijfkracht van hedendaagse filmmuziek.

Als hoofdwerk staat de Vierde symfonie van Dmitri Shostakovich op het programma.
Shostakovich schreef deze symfonie in een turbulente periode. Zijn publiekelijk imago was praktisch in een oogwenk overgegaan van geliefd en geprezen naar staatsmisdadiger. Plots was zijn muziek niet meer welkom binnen de Sovjetunie; alle uitvoeringen van zijn muziek werden per direct geannuleerd door staatshoofd Stalin, wiens staatstereur in dezelfde periode begon toe te nemen. Bij het minste of geringste werden mensen zonder gegronde redenen ter dood veroordeeld, zo ook naaste vrienden van Shostakovich. Shostakovich werd dit lot gespaard, omdat hij onder andere met zijn Eerste symfonie al zoveel bekendheid had vergaard in het westen dat het voor Stalin onmogelijk was Shostakovich op een soortgelijke wijze te behandelen.
In deze periode schreef Shotakovich zijn Vierde symfonie. Het stuk kentmerkt zich door wrange samenklanken, spanningen, maar ook grote tegenstellingen. Ondragelijke somberheid wisselt zich af met klanken die de periode waarin de componist een gevierd man was weerspiegelen. De afsluiting van de symfonie is misschien nog wel het meest fascinerend; in tegenstelling tot zijn eerdere symfonieën eindigt deze symfonie in complete verstilling, na een haast oneindig, etherisch slot.

De thematiek van dit programma is daarom onmiskenbaar: strijden voor vrijheid. Het is belangrijk om te beseffen dat ook in deze tijd vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We zullen daarom bij deze concerten extra aandacht geven aan Musicians Without Borders. Musicians without borders is een organisatie die zich op een onwijs gave manier inzet in oorlogsgebieden. Ze gebruiken de kracht van muziek om mensen te verbinden en de wonden van de oorlog te helen. Muzikanten worden opgeleid tot sociale activisten. Om hun hierin te ondersteunen zal er per kaart één euro worden gedoneerd aan Musicians Without Borders.

Dit concert op 7 december zal plaatsvinden in de Boskapel te Nijmegen.
Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://www.yourticketprovider.nl/events/23143-usconcert-strijden-voor-v... .
Prijzen: €16 (normaal) €11 (gereduceerd), exclusief €0,99 servicekosten
Zie ook https://www.musicianswithoutborders.org/ .