menu
utrechtsch studenten concert
usconcert
← Terug

Utrecht

Datum

30 januari, 2021

Aanvangstijd

19:00

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Koop kaarten

Ondanks de onzekerheden en de afstand gaan wij weer concerten geven! We zijn al volop aan het repeteren en hebben ontzettend veel zin om u een prachtige muzikale avond te bezorgen. 

Programma:

Nacht op de Kale Berg – Modest Mussorgsky arr. Rimsky Korsakov

4e Symfonie – Gustav Mahler

Een nacht op de Kale Berg is een symfonisch gedicht van Rimsky-Korsakov uit 1886, waarin Rimsky-Korsakov zich voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op compositorische schetsen voor een tot dan toe onvoltooid werk van de Russische componist Modest Mussorgsky (1839-1881). De inhoud van het onvoltooide stuk van Mussorgsky is geïnspireerd op het verhaal De avond voor Sint Johannes van Nikolaj Gogol, het toneelstuk De Heksen en het stuk de Dodendans van Franz Liszt. Mussorgsky besloot op 21-jarige leeftijd, in 1860, tot het schrijven van een opera, geïnspireerd op De avond voor Sint Johannes. Echter wijzigde hij zijn plannen: hij besloot een stuk te schrijven over een heksensabbat, het belangrijkste gemeenschappelijke element in De avond voor Sint Johannes en De heksen. Zeventien jaar later kon Mussorgsky zijn vriend Rimsky-Korsakov schrijven dat hij op Sint Johannesavond het stuk De avond voor Sint Johannes op de kale berg had voltooid. Mussorgsky was erg trots op zijn stuk en nam zich voor het nooit te veranderen. Dit voornemen brak hij echter nadat zijn mentor Balakirev zijn ongenoegen over het stuk had uitgesproken en had geweigerd het te laten opvoeren. Volgens Balakirev was het stuk onspeelbaar. Pas in 1886, vijf jaar nadat Mussorgsky was overleden aan een alcoholvergiftiging, orkestreerde Rimsky-Korsakov het stuk, zodat het kon worden uitgevoerd. Hij noemde zijn versie Een Nacht op de Kale Berg.

De Vierde Symfonie van Mahler (1860-1911) bestaat uit vier delen. De eerste drie delen zijn geschreven in de zomers van 1899 en 1900. Aangezien Mahler als dirigent was aangesteld aan de Weense Hofopera, had hij alleen tijd in de zomervakanties om te componeren. Het vierde deel is later door hem toegevoegd, eigenlijk ontworpen als laatste deel van zijn Derde Symfonie. In dit deel is een lyrische mezzosopraan solo verwerkt naar een gedicht uit de dichtbundel Des Knaben Wunderhorn van Arnim en Brentano. De vierde symfonie is gecomponeerd voor een voor Mahler ongebruikelijk kleine orkestbezetting. In het tweede deel treedt een soloviool op; deze viool is een hele toon hoger gestemd dan normaal. Hierdoor weet Mahler een spook- en vedel-achtig effect te bereiken.