Het Utrechtsch Studenten Concert begint haar najaar met twee prachtige werken; de tweede symfonie van Rachmaninov en de zesde symfonie van Sjostakovitsj.
De Zesde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is een van zijn minst bekende stukken. Met de veel bekendere Vijfde Symfonie vlak ervoor en de grote oorlogssymfonieën nummer Zeven en Acht erna, is de Zesde gesitueerd aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. Door het Molotov-Ribbentrop pact zou de Sovjet-Unie nog even buiten spel blijven, maar uiteindelijk raakte ook zij betrokken. Sjostakovitsj vertrouwde de zaak meteen al niet. Hij was ternauwernood ontsnapt aan vervolging nadat hij in het partijblad van de communistische partij was veroordeeld en zich met zijn Vijfde Symfonie (1937) weer gerehabiliteerd had. De Zesde Symfonie weerspiegelt zowel Sjostakovitsj’ eigen situatie als de dreigende oorlogssituatie. Het lange adagio waar de symfonie mee begint, is als een klaagzang vol angst en duistere voorgevoelens. De twee scherzi zijn vrijer en vrolijker, maar kunnen toch niet helemaal aan de schaduw van het eerste deel ontsnappen.
In 1906 begon Sergej Rachmaninov (1873-1943) aan het werk dat een van zijn beste en meest bekende zou worden: de Tweede Symfonie. Rachmaninov staat bekend om zijn romantische, melancholische stijl, die hij tot het einde van zijn leven zou behouden, ondanks alle muzikale vernieuwing om hem heen. De Tweede Symfonie is een klassiek werk in vier delen. Het eerste deel is een groots openingsdeel in sonatevorm met een broeierig eerste thema en een lyrisch tweede thema. Het enorme contrast tussen de twee zorgt voor enorme spanning in dit deel. Het tweede deel is een scherzo waarin enig militarisme weerklinkt. Rachmaninovs vader was militair en in veel van Rachmaninovs werken komen marsachtige thema’s voor. Het Adagio is een van de beroemdste klassieke muziekstukken; de prachtige, lyrische zanglijn van de klarinet (later overgenomen door de strijkers) is melancholisch en emotioneel. De finale is een klassieke rondovorm waarin alle zwaarheid en emotie van de eerste delen wordt losgelaten en het stuk in triomf en blijdschap eindigt.
Kaartverkoop is gestart! Zie link voor meer informatie.