menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

200 jaar USConcert: Beleef de festivalopera Doctor Atomic!

In 2023 bestaat het USConcert 200 jaar! Ter ere van deze bijzondere verjaardag wordt een grootse festivalopera neergezet: Doctor Atomic.

Het oudste symfonieorkest van Nederland staat inmiddels bekend om haar bijzondere en gewaagde lustrumprojecten. De vorige edities, Rheingold op de Rijn (2013) en Thijl (2018) ontvingen lovende recensies in de nationale en internationale pers. De laatste productie werd zelfs genomineerd voor een International Opera Award!

Het USConcert viert haar 200e verjaardag nu met een nieuwe productie: de spannende en zeer actuele opera Doctor Atomic van componist John Adams en librettist Peter Sellars. In juli 2023 wordt de Werkspoorkathedraal in Utrecht omgebouwd tot festivalterrein en operatheater, waar zeven voorstellingen plek bieden aan 7000 bezoekers. Doctor Atomic beschrijft de laatste weken van The Manhattan Project waarin de eerste atoombom werd ontwikkeld en tot ontploffing werd gebracht; een opera over de onwaarschijnlijke inzet van de betrokken wetenschappers, over hun twijfels en hun angst voor dit wapen.

Rondom de opera-uitvoeringen wordt een festival georganiseerd. Als bezoeker duik je dieper in de thematiek van de menselijke creatiedrang en de schaduwzijde daarvan. Vanaf binnenkomst word je ondergedompeld in Los Alamos, het hart van The Manhattan Project. Niet alleen je kaartje worden gescand; er bestaat een kans dat je gefouilleerd wordt door figuranten in legerkostuum! Je haalt je eerste biertje in een bruine kroeg uit 1945 waar een jazzbandje live muziek speelt. Dwalend door Los Alamos word je aangeschoten door activisten die willen dat je de petitie aan Truman tegen de atoombom ondertekent. Je komt langs een plein waarop mensen uitgelaten dansen op de muziek van een live bigband. Zo vormt het festivalterrein een immersive theater waarin je de sfeer van The Manhattan Project beleeft, waarna in de kern van de Werkspoorkathedraal de opera op de planken wordt gezet.

Meer lezen over Doctor Atomic? Neem een kijkje op www.doctoratomic.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Concertdata

Voorstellingen Doctor Atomic: 13 (première), 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli 2023
Locatie: Werkspoorkathedraal, Utrecht.
Start festival: 17:00
Aanvang opera: 19:30