Utrechtsch Studenten Concert

Geschiedenis van het Utrechtsch Studenten Concert

In het jaar dat Ludwig van Beethoven zijn befaamde negende symfonie schreef, 1823, werd in Utrecht het Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) opgericht. Nu, 192 jaar later, bestaat het orkest nog steeds; eerst als onderdeel van het studentencorps van Utrecht, maar sinds 1981 is het USConcert een zelfstandig orkest en mag het zich het oudste symfonieorkest van Nederland noemen. In 1998 heeft het orkest hier zelfs een eervolle vermelding voor gekregen in het Guiness Book of Records.

Sinds de breuk met het corps is niet alleen het ledenaantal gegroeid, ook het niveau is met sprongen vooruit gegaan. Het USConcert is nu een van de beste studentenorkesten van Nederland. Het orkest bestaat uit ongeveer tachtig enthousiaste studenten die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Het orkest repeteert iedere maandagavond onder leiding van dirigent Bas Pollard in cultuurcentrum Parnassos.

In het verleden heeft het Utrechtsch Studenten Concert vaak opgetreden met bekende musici zoals Franz Liszt, Camille Saint-Saens, Clara Schumann en Joseph Joachim. Ook nu nog treden bekende solisten graag met het USConcert op. Zo soleerden meer recentelijk Henk Smit, Emmy Verhey, Sergio Tiempo, Pieter Wispelwey, Tjeerd Top, Floris Mijnders en Remy van Kesteren bij het orkest.

Het USConcert speelt regelmatig in de grote concertzalen van Nederland, met het Utrechtse Vredenburg als thuisbasis. Ook maakt het orkest één keer per jaar een tournee door het buitenland. De afgelopen jaren zijn onder andere Tsjechië, Istanbul, Litouwen, Spanje, Kroatië, Polen , Hongarije en Marokko bezocht. Eerder begeleidde het orkest elke twee jaar de finale van het Internationale Studenten Pianoconcours, waarbij pianisten van over de hele wereld strijden om de titel. Daarnaast organiseert het orkest regelmatig bijzondere producties, zoals concert in een circustent in het Wilhelminapark met dansers van dansacademie Lucia Marthas.

Ieder lustrum brengt het orkest een opera op de planken, zo werden in het verleden Pagliacci van Leoncavello en Falstaff van Verdi opgevoerd. Voor het lustrum in 2008 werd speciaal voor deze gelegenheid de rock opera Equilibrio geschreven, en in de zomer van 2013 vierde het USConcert haar 190e verjaardag met een grote productie van Das Rheingold, van Richard Wagner.

Comité van Aanbeveling

Dhr. J. Daalmeijer

Voorzitter Raad voor Cultuur

 

Janine Jansen

Violiste

 

Prof. dr. B. van der Zwaan

Rector Magnificus

Universiteit Utrecht

 

Mr. J.H.C. van Zanen

Burgemeester van Utrecht

 

Mr. H. Uniken Venema

President Rechtbank Utrecht

 

Mevr. drs. G.T.C. Bonhof

Voorzitter College van Bestuur

Hogeschool Utrecht

 

Frans Vreeke

Directeur TivoliVredenburg

 

Jurjen Hempel

Dirigent

 

Bas Verheijden

Concertpianist

 

Herman van Veen

Kunstenaar en musicus

 

Dr. L.J. Wagenaar

Familie componist J. Wagenaar

 

Sponsoren van het Utrechtsch Studenten Concert

Logo Rabobank


Logo Audiozaal

Logo Ufonds

Logo Ufonds

Nieuwsbrief

Word vriend

Ga naar de website van Stichting Vrienden van het USConcert

Inloggen voor het ledengedeelte

Volg ons

Facebook Follow USConcert on Twitter